Munkar

Finns det något som är så syndigt gott som munkar?  (null)

(null)

Väldigt lätta att göra och dessa behövde inte friterad utan görs i ugnen. 

Ingredienser

  • 1/2 paket torr jäst för söta degar
  • 3/4 cup (1,8 dl) mjölk
  • 2 1/2 cup (ca 6 dl) mjöl
  • 75 g (lite mer än 3/4 dl) socker
  • 1 msk (14 g) smör
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk muskotnöt
  • 1/2 tsk salt
Värm mjölken till ca 40 grader. Lägg jästen i en bunke och häll över 2/3 av mjölken. Låt stå i fem minuter. Tillsätt resten av mjölken och det rumstempererade smöret. Blanda i socker, ägg, salt och muskotnöt. Blanda till sist ner mjölet och arbeta ihop tills du får en fin och blank deg. Låt den jäsa övertäckt i ca 1 timme. Dela degen i två bitar. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till ungefär 1/2-1 cm tjocklek. Ta ut munkar med hjälp av kakmåttet. Förstora hålet rejält med hjälp av fingret, annars jäser det gärna igen. Upprepa processen med den andra degbiten. Den överblivna degen kan man kavla ut för att få ut fler munkar men de tenderar att bli lite segare och mindre fluffiga då man bearbetat degen för mycket.  Låt munkarna jäsa övertäckta på en bakplåtspappersklädd plåt i 1 timma. Värm ugnen till 190°, grädda munkarna i 7 minuter tills de är gyllene. 

Jag brukar pensla mina med smör och doppa dom i rent socker sedan men vill man lyxa till det kan man göra glasyr.

Glasyr 

  • ca 2 dl florsocker
  • en skvätt mjölk
  • strössel
Låt munkarna vila fem minuter innan du doppar dem i glasyren och strör över strössel .

Munkarna funkar fin fint å frysa

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0