Ryssröra i pita

Idag testade vi ryssröra i pitabröd.
Det var helt oki. Riktigt gott faktiskt
(null)

Dock så var det snålt med kryddor så vitlöken slog igenom en hel del. Men jag hade en väldigt färsk vitlök. Receptet kommer här.

Lätt å smidigt. Snabblagat å gott.

Ryssröra

Tillbehör


Ryssröra

  • 1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. 
  • 2. Skala och finhacka lök och vitlök och skala och grovriv morötterna.
  • 3. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs lök, morot och nötfärs tills färsen är genomstekt. Salta och peppra och tillsätt tomatpuré, sweet chilisås, basilika och vatten.
  • 4. Tillsätt det kokta riset och blanda om ordentligt. Smaka av och krydda ev lite mer.

Tillbehör

  • 1. Värm bröden en stund i ugnen. Skär varje pitabröd på mitten.
  • 2. Skölj salladsbladen och fyll varje pitabröd med sallad och köttfärsfräset.
Och bara för att lyxa till det blev det jordgubbar och glass till efterrätt 

Jaktlåda

Ja jäklar de va gott. Å de funkar både med vanligt kött å vilt. Då vi inte har så mycket vilt å tillgå så fick de bli på blandfärs. (null)

(null)

(null)

Detta recept är för 8 pers och  "Lådan" går att förbereda dagen före och ställa in i ugnen när det är dags för middag.

1 kg färs (vilt eller bland/nöt)
2 pkt bacon
1 purjolök 
6 dl grädde
2 créme fraîches 
10 dl pasta
2 pkt buljongtärningar
6 msk ketchup eller chilisås (jag läste fel och tog 1 dl) 
1 påse riven ost.

  1. Bryn köttfärs och bacon, salta och krydda efter behov och slå sedan över det i en stor skål. Hacka purjolöken och häll ner i skålen.

     

    Koka pastan som sedan slås över i samma skål. Blanda ihop allt och ha över i en gratängform.

     

    Koka ihop grädden, buljongtärningarna och crème fraichen och tillsätt sedan ketchup eller chilisås. När det har kokat ihop, slå det över blandningen i gratängformen.

     

    Strö den rivna osten över och gratinera i ugnen i ca 30 minuter i 225 grader.

(null)





Åsnan

En riktig tankenöt såg jag på fb för ett tag sedan.
(null)

Åsnan!
Man ska klippa i tu vid dom strekade linjerna så man får 3 bitar. Sedan ska jockyn rida på åsnan el ja båda. Men dom får inte ligga på varandra. Och båda måste sitta på ryggen. 
Dock kommer jag ej ge svaret idag utan det kommer en annan dag. Bara för ni ska få testa ☺️

Burritos

Tacos i all ära men ibl vill man ha något annat än tacos på helgen. Och det blev det. Det blev heta burritos. 
(null)


Till 6 pers hade jag

1 kg köttfärs
3 röda paprikor
Jalapeno (burk vid tacosen)
Salt
Peppar
Curry
Riven ost (jag hade gratäng ost)
Philadelphiaost (hade inte arlas hemma)
Mango chutney 
Kidneybönor 
Mjuka tortillabröd 
Sallad 
Gräddfil
Jag hade även i burritokrydda

Sätt ugnen på 250 grader
Brun köttfärsen och ha i burritokryddan (om ni vill ha det)
Skär jalapejon och paprikan i små bitar och lägg det i köttfärsen och bryn lite till.
Skölj bönorna och ha ner i en bunke ihop med salt,peppar.curry och färskosten och chutneyn.

Bre sedan blandningen på tortillabröd och ha på köttfärs och lite riven ost. 
Rulla ihop till täta rullar och lägg i en ugnsfast form. När du gjort det med alla strö på sista rivna osten över burritosarna. 
Och sedan in i ugnen 5-8 min 

Servera å ät ☺️




Kryddor

Detta är absolut inte ett sponsrat inlägg även om det varit kul 😂
Nä vars dottern har sålt i omgångar för https://www.klasspengar.se
För klassen. Första gången testade jag 2 boxar. Salt, peppar lite olika kryddor.
Nu sista gången köpte jag nog 1-2 av hela sortimentet (ja gubben blev galen för det är kryddor över allt)
Men jag ursäktas av att jag bakar och lagar mycket mat. 

Men jag kan iaf rek dessa kryddor. Dessa är dom ända jag använder och kommer fortsätta mig av att använda.  (null)


Kokt potatis och gräddsås med köttfärslimpa med bacon över.

Idag var jag tvungen å ta köttfärsen jag tog fram i lördags.
Det slutade med att det blev

Kokt potatis och gräddsås med köttfärslimpa med bacon över.
(null)

(null)

Ja potatisen kokar ja som vanligt med lite salt.
Gräddsåserna fuskade jag med idag.
Idag hade jag ingen grädde hemma utan de blev mjölk,shy som sipprat ut köttfärslimpan och lite soja och vetemjöl å så bara blanda ihop å koka. Plättlätt ☺️

Köttfärs limpan slängde jag ihop Med följande

500gr blandfärs
1 gullök 
Salt och peppar 
Och grillmästarens special samt samma märke på rökt paprika krydda
Sedan bladade jag detta och smakade av (steker alltid en köttbulle av smeten innan jag stoppar i ugnen)
När smeten var godkänd så la jag bacon över och hade på dottern favorit BBQ sås över tunt.

Sedan in i ugnen i 40 min i 200 grader på grill.
Ska väl tillägga att jag har en varmluftsugn så det blir hämnare värme men går lite snabbare oxå med den.

Å vola färdigt. 

The kakor

Maken är så trött på köpebröd. Så i helgen bad han mig baka. (Vilket jag ej gjort försen idag)
Satte en sats på 3. Så det räcker ett tag. När dom är färdiga blir det att vaccumförpackare och lägga i frysen.
Men not till mig själv. Gör en sats i taget hädan efter. Bakmaskiner har inte så stor skål.
(null)

(null)

Receptet kommer här.

Thekakor


  • Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm vätskan till fingervarmt, ca 37 grader. Smula sönder jästen i en stor bunke och häll i lite av den fingervarma vätskan. Rör tills jästen har löst sig.  
  •  Tillsätt resten av vätskan, honungen och saltet. Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i 5 min. (I mitt fall blev det bakbordet tillslut och knåda med muskelkraft)   Låt degen jäsa i bunken under en bakduk i ca 30 min.
  • Sätt ugnen på 250 grader. Ta fram tre plåtar med bakplåtspapper.
  • Dela degen i 15 lika stora delar. (Funkar aldrig för mig) Forma till runda bullar och klappa ut dem till platta kakor – ca 12 cm i diameter.  Lägg fem kakor på varje plåt och nagga dem med en gaffel. Låt jäsa under bakduk i 5-10 min. Grädda tekakorna i omgångar i mitten av ugnen, ca 6-7 min, eller tills bröden fått fin färg. Ta ut bröden och låt de svalna på ett ugnsgaller.
Snuskigt gott med ost och marmelad medans dom är lite varma. 


Exotisk planka

När maken fyllde 40 ville jag göra något speciellt för honom.
Och exotisk planka hade jag aldrig ätit förut så jag slängde ihop en.
Lika dant här kan man ta vad man vill ha. Finns inga rätt eller fel vad man vill ha på sin planka. Vi hade olika ostar och baguetter samt potatissallad till.
(null)

(null)

Potatissalladen
1 kg färskpotatis  eller vanlig potatis
2 st syrliga  äpplen
ca 5-10 centimeter purjolök
 ca 0,5 st stor (1 st liten) röd lök
ca 15 centimeter gurka
ca 8 st rädisor (dom hoppade jag över) 

Skala potatisen och koka den. Ansa och skär purjolöken i tunna strimlor eller hacka rödlöken i små bitar. Skär gurkan i mindre bitar.Skär äpplen i mindre bitar. 


    Dressing:

  1. Blanda gräddfil (eller crème fraiche), majonnäs, senap salt och peppar i en stor serveringsskål.

    Om du vill ha gräslök hacka och tillsätt den också.

    Smaka av. Tillsätt mer salt, peppar eller senap om du tycker det behövs. Tog du för mycket kryddor så blanda ner mer gräddfil/crème fraiche och/eller majonnäs.

    2 dl  gräddfil  eller  2 dl  crème fraiche

    1 dl majonnäs

    2 msk senap

    0,5 tsk salt

    0,5 krm vitpeppar

    ev. 2-3 msk finhackad gräslök (om du vill) 

    Tillsätt allt till dressingen. I salladen.


    Blanda alltsammans ordentligt innan potatisen tillsätts (eftersom potatisen är mjukare och lätt går sönder vill man röra så lite som möjligt när man tillsatt den.)

    Skär potatisen i mindre bitar och blanda ner dem också. Rör försiktigt så inte potatisen går sönder allt för mycket.Låt stå i kylskåp med plastfolie över fram till servering. Potatissalladen blir bara godare om den får stå ett tag före servering gärna 6-24 timmar.


Exotisk planka 
Kött:
  • Rostbiff
  • Kassler
  • Pastrami
  • Kalkon
  • Skinka
 
Frukt:
  • Mango
  • Vattenmelon
  • Honungsmelon
  • Physalis
  • Ananas
  • Kiwi
  • Vindruvor
  • Stjärnfrukt
  • Passionsfrukt
  • Granat äpple
  • Banan


Smörgåstårta

Det är ju aldrig fel med smörgåstårta. Och man kan ha i vad man vill. Dekorera den hur man vill. Bara fantasin sätter gränser

Här är 2 olika utföranden men med samma innehåll. 

(null)

(null)

(null)

  • 24 vitt bröd

Fyllning 1

  • 200 g skinka t ex bogskinka i tunna skivor
  • 2 dl gräddfil
  • 1 1/2 dl majonnäs
  • 1 dl finhackad persilja
  • salt och peppar

Fyllning 2

  • 200 g bredbar leverpastej
  • 3/4 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl finhackad smörgåsgurka

Garnering

  • 2 dl majonnäs
  • 2 dl gräddfil
  • 1 gurka

Topping

  • 200 g skinka tex bogskinka i tunna skivor
  • 200 g ostskivor
  • 100 g vindruvor
  • machésallad
  • Vill man ha räckor tar man det

  • Börja med fyllningarna. Skär skinkan i små bitar. Blanda skinka, gräddfil, majonnäs, persilja, salt och peppar till en röra. Blanda leverpastej, vispgrädde och smörgåsgurka i en bunke.  Skär bort kanterna på brödskivorna. Lägg 2 brödskivor på bredden och 3 skivor på längden på en bricka. Bred på hälften av fyllning 1 och täck med brödskivor. Lägg gärna brödskivorna så att de täcker skarvarna i det undre brödlagret, på så vis håller smörgåstårtan ihop bättre.
  • Bred på fyllning 2 och täck med ett lager brödskivor. Bred på resten av fyllning 
  • Täck med de återstående brödskivorna. Blanda majonnäs och gräddfil till en röra och bred den över hela smörgåstårtan.  Garnera med skinka formade som rosor, rullade ostskivor, halverade vindruvor och machésallad. Skär gurkan i tunna skivor och garnera med dem runt tårtan.

(null)


Hemgjort smör det godaste

När vi hade våran egna hushållsko gjorde jag ofta smör själv och det är mycket godare än köpt.
(null)

Och det är så enkelt.

Det du behöver är grädde och lite salt
(Rek fling salt ej fint stösalt för det blir för salt)

  1. Mät upp grädden i burken och sätt på locket ordentligt.  Skaka grädden i 5-10 minuter (eller använd elvispen för det är lättare)  tills det har bildats en smörig klump och kärnmjölk.  Häll av kärnmjölken och spara den till annat. Lägg upp smöret i en skål eller bytta. Salta det efter smak om du vill.
Kärnmjölken kan du sedan baka bröd av. Det blir riktigt saftigt bröd av det. 

Den vidrigaste tårtan jag någonsin ätit

Jag skulle göra mig till en påsk och inser på efter hand att oreo är inte riktigt min grej.  Och spec inte när man glömmer ta bort den vita krämen. Nä detta var den vidrigaste tårta jag någonsin ätit pga sötma. Det var så att käkarna låste sig.
Men ja jag ska testa igen fast med en annan botten.
(null)

(null)

PASSIONSMOUSSETÅRTA

Botten
250 g Oreokex choklad (ta bort den vita fyllningen) eller Digestivekex
100 g smör, smält

Passionsfruktsmousse
5 gelatinblad
6–7 passionsfrukter
2 dl färdigblandad passionsfruktsjuice
1 dl strösocker
4 dl vispgrädde

Passionsfruktsspegel
3 gelatinblad
fruktkött och kärnor från passionsfrukterna i moussen
2 dl färdigblandad passionsfruktsjuice

GÖR SÅ HÄR

 Mixa kakorna till smulor i en maskin eller för hand. Smält smöret och blanda med smulorna. Sätt fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, ca 23 cm i diameter. Tryck ut smulorna i bottnen. Ställ den i frysen i ca 30 min för att stelna

. Passionsfruktsmousse: 

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5–10 min. 

Gröp ur passionsfrukterna och lägg fruktköttet och vätskan i en sil. Pressa med en sked och spar vätskan i en skål. Lägg fruktköttet i en annan skål.

Häll juicen från frukterna och den färdigblandade passionsfruktsjuicen i en kastrull tillsammans med sockret. Låt det sjuda på svag värme i ca 1 minut. Krama ur gelatinbladen och smält ner dem i blandningen. Blanda ordentligt. Låt det svalna.

 Vispa grädden fluffig men inte för hårt. Häll i juiceblandningen och rör om försiktigt.

Bred ut moussen på kexbottnen och ställ den i kylen i någon timme.

 Passionsfruktsspegel: 

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 6–10 min. Häll juicen i en kastrull och låt den sjuda i ca ½ min. Stäng av värmen och smält ner gelatinbladen. Blanda ner kärnorna och fruktköttet från passionsfrukterna. Låt den svalna.

Häll ut blandningen på moussen och ställ kakan i kylen tills den stelnat. Skär kakan i bitar.



Munkar

Finns det något som är så syndigt gott som munkar?  (null)

(null)

Väldigt lätta att göra och dessa behövde inte friterad utan görs i ugnen. 

Ingredienser

  • 1/2 paket torr jäst för söta degar
  • 3/4 cup (1,8 dl) mjölk
  • 2 1/2 cup (ca 6 dl) mjöl
  • 75 g (lite mer än 3/4 dl) socker
  • 1 msk (14 g) smör
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk muskotnöt
  • 1/2 tsk salt
Värm mjölken till ca 40 grader. Lägg jästen i en bunke och häll över 2/3 av mjölken. Låt stå i fem minuter. Tillsätt resten av mjölken och det rumstempererade smöret. Blanda i socker, ägg, salt och muskotnöt. Blanda till sist ner mjölet och arbeta ihop tills du får en fin och blank deg. Låt den jäsa övertäckt i ca 1 timme. Dela degen i två bitar. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till ungefär 1/2-1 cm tjocklek. Ta ut munkar med hjälp av kakmåttet. Förstora hålet rejält med hjälp av fingret, annars jäser det gärna igen. Upprepa processen med den andra degbiten. Den överblivna degen kan man kavla ut för att få ut fler munkar men de tenderar att bli lite segare och mindre fluffiga då man bearbetat degen för mycket.  Låt munkarna jäsa övertäckta på en bakplåtspappersklädd plåt i 1 timma. Värm ugnen till 190°, grädda munkarna i 7 minuter tills de är gyllene. 

Jag brukar pensla mina med smör och doppa dom i rent socker sedan men vill man lyxa till det kan man göra glasyr.

Glasyr 

  • ca 2 dl florsocker
  • en skvätt mjölk
  • strössel
Låt munkarna vila fem minuter innan du doppar dem i glasyren och strör över strössel .

Munkarna funkar fin fint å frysa

Lejopard kakor

När sonen vill baka får han göra det. Vi testade lejopardkakor och dom gjorde han bra.  (null)

Leopard kakor

  • 425 g mjöl (7 dl)
  • 1 tsk bakpulver
  • en nypa salt
  • 225 g rumsvarmt smör
  • 215 g socker (2,4 dl)
  • 2 ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk kanel
  • 2 msk kakao + 1/2 tsk

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål och ställ åt sidan.Vispa ihop smör och socker med maskin, (elvisp funkar fint) i en stor bunke. Tillsätt ägg och vaniljsocker och vispa ihop.Häll sen ner de torra ingredienserna lite i taget samtidigt som du vispar.

Lägg cirka 1/5 av degen i en skål och vispa in 1/2 tsk kanel och 1/2 tsk kakao. – plasta in.I en annan skål lägger du också cirka 1/5 av degen och vispar in 2 msk kakao i den. – plasta in. Plasta in degarna och lägg in dom i kylen i ca 1 timme.Tryck ut den brunaste degen i en längd, med fingrarna.


(null)
Rulla den ljusbruna degen lika lång som den bruna längden är och lägg den på längden.Rulla sen ihop dom båda. Snyggast blir det om inte dom bruna sidorna möter varandra helt.Lägg in rullen i frysen i 15 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Skär rullen i bitar så det blir leopardfläckar.

Lägg plastfolie över den "vita" degen och kavla ut den på ett mjölat bakbord. Ta bort plasten och lägg sen leopardfläckarna uppepå.Lägg plastfolie över igen och kavla in fläckarna i degen.  Ta bort plasten.Stansa ut kakor och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. I receptet stod det att dom skulle vara i ugnen i 12 min. Jag hade första plåten inne i 8 och dom blev lite väl mörka. Så vi hade dom inne ca 5-6 min i våran varmlufts ugn.

(null)


Chokladpraliner

Till jul är det jag som brukar stå för att göra julgodis och det brukar ofta sluta med att det är för mycket. Men ett år gjorde jag choklad praliner. Dekorerade med löv som jag hittade på Ica.

(null)

Förutom marknads nougat var nog dessa det simplaste jag gjort. Formen jag använde var en gammal choklad kalender som barnen hade året innan.

Pralinerna
  • 150 g Mörk choklad, ca 70%
  • 3/4 dl Vispgrädde
  • 2 msk Kaffel el likör (el vad du vill ha för fyllning i.)
  • 50 g Vit choklad
GÖR SÅ HÄR: 
Koka upp grädden, finhacka chokladen och blanda med grädden till chokladen smält. Tillsätt kaffe/ likör (el vad du vill ha) och rör om . Häll upp i formar, tex knäck- eller ischokladformar, och låt stå kallt för att stelna, det går bra att förvara i frysen i några minuter för att pralinerna ska stelna fortare. Smält den vita chokladen i vattenbad eller mikro och ringla den ovanpå tryfflarna. Pudra eventuellt över lite kakao el florsocker

När dottern får laga mat

Dottern älskar att laga mat (med hjälp och uppsikt) och hon börjar avancera. Hon har även upptäckt färska örter vad dom kan göra med maten.

För ett tag sedan var jag med som en hjälpande hand men hon lagade maten själv. Det blev fransyska med kokt ris med rödvinsås och ugnsrostad butternut pumpa.

(null)

Fransyskan stekte hon med kryddor och örter så som rosmarin och timja och sedan kokade hon riset med Himalaya salt.

ugnsrostad butternutspumpa

  • 1/2 butternutpumpa, skalad och urkärnad 
  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • salt
  • peppar
  • Sätt ugnen på 200 °. Skala och skiva pumpan i ca 2-3 cm tjocka skivor. Skär löken och pressa vitlöken. Blanda allt tillsammans med olivolja, salt och peppar. Häll ut på en plåt täckt med bakplåtspapper och rosta pumpan i mitten av ugnen i ungefär 20 minuter eller tills den är mjuk.
  • Det tar ca 30-40 min
Rödvin sås

1 rödlök
1 morot
vitlöksklyfta 
1 msk smör, + 1 msk 
3 dl rött vin, fylligt 
örter, t ex rosmarin eller timjan 
1 lagerblad 
2 msk kalvfond, konc 
2 dl vatten, + 2 msk 
2 msk balsamvinäger 
1 tsk majsstärkelse, Maizena 
1 krm svartpeppar, nymald

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och tärna moroten. Bryn grönsakerna i 1 msk smör ca 2 min.Häll över vinet och koka ner till en tredjedel. Sila såsenTillsätt örter, lagerblad, 2 dl vatten, fond och vinäger. Låt sjuda ca 5 min.
  2. Plocka upp örter och lagerblad. Vispa ner 1 msk smör.  Blanda majsstärkelse med 2 msk vatten. Rör ner redningen i såsen och koka upp. Krydda med peppar. Smaka av och servera. 

Om

Min profilbild

RSS 2.0