Hemgjord korv är ett måste på julbordet anser jag.
Jag har gjort olika
En med vanlig köttbullesmet
- Och en lite starkare som jag ska skriva receptet på här nedanför
Chorizo
400 gram fläskkött
100 gram späck
400 gram fläsk, rimmat
4 st vitlöksklyfta(or), hackad
1 st gul lök(ar), hackad
0,5 tsk cayennepeppar
1 tsk chiliflakes, eller 1 finhackad röd chili
2,5 tsk paprikapulver, söt
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 krm spiskummin, malen
1,5 dl vatten
2 msk potatismjöl
1 dl rött vin
3 meter fjälster , (korvskinn)
1 st steksnöre
2 st lagerblad
10 st vitpeppar
Skala, klyfta lök och skala vitlök. Mortla kryddorna i en mortel och lägg i en stor bunke. Skär rimmat fläsk och ev. fläskkött och späck i mindre bitar ca 3x3 cm.
Mal fläskkött, lök och vitlök 2 ggr. Varva kött med rimmat fläsk och lök så går det enklare att mala. Blanda i kryddorna. Arbeta ihop till en jämn smet. Stek ett litet smakprov i stekpanna, om så önskas salta och krydda lite mer.
Trä på fjälstret på korvhornet.Tryck ut en bit färs i fjälstret, gör en knut, sedan en till efter ca 10 cm. OBS Packa inte korven för hårt - den ska vara löst packad. Bind korvarnas ändar med snöret och lämna kvar lite fjälster mellan korvarna.
Chorizon tillagas kokt/stekt/grillad. Kokt: Lägg i en gryta vatten med lagerblad, vitpepparkorn och salt. Låt korvarna sjuda i ca 20 minuter. Pricka dem lätt med en nål om de får luftbubblor. Stekt