När dottern får laga mat

Dottern älskar att laga mat (med hjälp och uppsikt) och hon börjar avancera. Hon har även upptäckt färska örter vad dom kan göra med maten.

För ett tag sedan var jag med som en hjälpande hand men hon lagade maten själv. Det blev fransyska med kokt ris med rödvinsås och ugnsrostad butternut pumpa.

(null)

Fransyskan stekte hon med kryddor och örter så som rosmarin och timja och sedan kokade hon riset med Himalaya salt.

ugnsrostad butternutspumpa

  • 1/2 butternutpumpa, skalad och urkärnad 
  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • salt
  • peppar
  • Sätt ugnen på 200 °. Skala och skiva pumpan i ca 2-3 cm tjocka skivor. Skär löken och pressa vitlöken. Blanda allt tillsammans med olivolja, salt och peppar. Häll ut på en plåt täckt med bakplåtspapper och rosta pumpan i mitten av ugnen i ungefär 20 minuter eller tills den är mjuk.
  • Det tar ca 30-40 min
Rödvin sås

1 rödlök
1 morot
vitlöksklyfta 
1 msk smör, + 1 msk 
3 dl rött vin, fylligt 
örter, t ex rosmarin eller timjan 
1 lagerblad 
2 msk kalvfond, konc 
2 dl vatten, + 2 msk 
2 msk balsamvinäger 
1 tsk majsstärkelse, Maizena 
1 krm svartpeppar, nymald

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och tärna moroten. Bryn grönsakerna i 1 msk smör ca 2 min.Häll över vinet och koka ner till en tredjedel. Sila såsenTillsätt örter, lagerblad, 2 dl vatten, fond och vinäger. Låt sjuda ca 5 min.
  2. Plocka upp örter och lagerblad. Vispa ner 1 msk smör.  Blanda majsstärkelse med 2 msk vatten. Rör ner redningen i såsen och koka upp. Krydda med peppar. Smaka av och servera. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0