Söndagsstek med potatisgratäng och gräddsås.

(null)
Till Farsdag vill man ju lyxa till det. Så det blev 
Söndagsstek  med potatisgratäng och grönsakssallad.

Potatisgratäng är en vanlig från Ica bara extra kryddad med olika kryddor och vitlök.


  • 2 gula lökar
  • 4 morötter
  • ca 1 kg picnicbog (jag tog en vanlig stek)
  • 1 msk smör
  • salt och svartpeppar
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 lagerblad
  • 15 hela svartpepparkorn
  • 7 dl köttbuljong (vatten och tärning eller fond)
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • 1 msk soja
  • 1 tsk majsstärkelse
  • Sätt ugnen på 150˚C.Skala och skär lök och morötter i grova bitar.  Bryn köttet runt om i smöret i en gryta, helst gjutjärn. Krydda köttet runt om med salt och peppar under tiden det bryns. 

  • Tillsätt grönsakerna, kryddorna och buljongen. Koka upp, sätt på ett tätslutande lock och sätt in grytan i nedre delen av ugnen ca 2 timmar eller tills köttets innertemperatur är 75˚C. Linda in köttet i ett fuktat smörpapper och lägg det på ett fat.Sila buljongen i en kastrull och koka ihop den ca 10 minuter (spara morötterna).  
    Tillsätt grädden och koka ihop ca 15 minuter. Rör ner gelén och sojan. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och red av såsen under omrörning och låt den koka några minuter.  Smaksätt med salt och peppar. Skiva köttet och lägg det på ett varmt fat. Häll lite sås över skivorna. 

  • Kommentarer

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0